Депутатите с остри коментари относно промените в Конституцията

В очакване на решението на съда

26.07.2024 | 13:45 Редактор: Деси Николова

Конституционният съд решава ще отпаднат ли промените в основния закон, с които беше отнето правото на президента Румен Радев да избира състава на служебните кабинети.

"От дистанцията на времето считам, че толкова важни промени както в Конституцията, така и в съдебната система, трябва толкова внимателно да се мислят, да се проиграят, защото тогава когато колегите решаваха това за съдебното правителство като тема, ние бяхме един много голям, як блок със 163-ма депутати. Сега, когато не виждам мнозинство в парламента, не знам как ще сработи", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Според "Възраждане" Конституционният съд ще вземе решение на база на мнението на председателят на ДПС Делян Пеевски.

"Нямам никакви очаквания от Конституционния съд, той е политически орган и ще вземе решение под натиск на Пеевски, който контролира една голяма част от хората в него и това е истината. Мога да изразя едно предположение - предполагам, че ще събори съдебната реформа, но няма да пипне нищо друго, защото това е изгодно на Пеевски", коментира лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Има такъв народ" обвиниха депутатите в липса на морал.

"Има двама нови члена на Конституционния съд - Десислава Атанасова и Борислав Белазелков. И двамата са директни политически номинации по времето на сглобката, брутални политически номинации без криене на сделка между две политически сили, които си бяха направили сглобка за управление, а на всичкото отгоре Атанасова е и вносител на промените в Конституцията. Ако тук имаше морал в тази работа, най-малкото Атанасова щеше да си даде отвод по този казус и да не участва", каза  депутатът от "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR