fallback

Проверяват убежищата за евакуация в София след взривовете край Елин Пелин

"Няма замърсяване на въздуха в столицата", увери Васил Терзиев

26.07.2024 | 12:00 Автор: Вяра Димова

На този етап няма замърсяване на въздуха в София заради взривовете в складовете край Елин Пелин. Това съобщи кметът на столицата Васил Терзиев. Той се позова на данните от мобилната измервателна станция, която снощи беше разположена в района, за да следи качеството на въздуха и движението на облаците, образували се при пожара.

"Имаше опасност тези облаци да се насочат към София, затова ние искахме постоянно да сме в течение дали има опасност за качеството на въздуха. За момента такова няма. Измерванията показват, че дори при най-тежкото обгазяване, всичко беше около нормата. В момента вече е под контрол", успокои той.

Терзиев съобщи, че е подета инициатива в София да се прегледат и опишат всички налични убежища и помещения за евакуация, за да може да се подготвят за ползване при евентуален проблем. Също така, заедно с аварийните екипи, се доописват протоколите за действие при извънредни обстоятелства, информира БНР.

"Да видим в какво състояние са, на кого са собственост, къде се намират, какъв им е капацитетът, какво трябва да се направи по тях, за да имаме някаква концепция как да ги приведем във вид заедно с държавата", подчерта кметът на София.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback