БАБХ с решителни мерки срещу чумата по дребните преживни животни

Собствениците на стопанства да приемат само животни с доказан здравен статус

26.07.2024 | 10:09 Редактор: Беатрис Младжова
Заболяването не е опасно за хората.

Поради усложнената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция, свързана с чума по дребните преживни животни, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) налага мерки с цел недопускане на появата на болестта у нас. Заболяването не е опасно за хората, но е изключително опасно за овцете и козите и може да доведе до големи икономически загуби, съобщиха от БАБХ.

С писмо до Областните дирекции по безопасност на храните, изпълнителният директор на БАБХ разпореди повишаване епизоотичната готовност в страната. Сред предприетите мерки са засилване на контрола на всяка пратка живи дребни преживни животни, предназначени за доотглеждане или незабавно клане, с произход от засегнатите държави; поставяне под възбрана, извършване на клинични прегледи и вземане на проби за изследване наличие на вируса при животните за доотглеждане; засилен предкланичен и следкланичен преглед на животните, насочени за незабавно клане.

При дребните преживни животни болестта се проявява с треска, депресия, секрети от очите, носа и устата, афти в устната кухина, сухи и напукани муцуна и ноздри, диария, кашлица, затруднено дишане и хранене. В засегнато стадо заболеваемостта може да достигне 100%, като смъртността варира между 20% и 90%. Източник на инфекцията са болните животни. Болестта се предава чрез директен контакт между болни и здрави животни, както и чрез замърсени с вируса фуражи, оборудване, превозни средства и постеля. 

Собствениците могат да защитят стопанствата си, като приемат само животни с доказан здравен статус. Препоръчително е да не се търгуват животни от държави, засегнати от чума по дребните преживни животни. При поява на клинични признаци на заболяването или съмнения за контакт със заразени животни (общи пасища, движения и др.), следва незабавно уведомяване на официалния ветеринарен лекар.

Снимка: Pexels