Калин Стоянов: Кметът на Елин Пелин нека не си разваля почивката в Гърция

Все още се чуват гърмежи от склада, извършват се облитания с дронове

26.07.2024 | 09:27 Редактор: Тодор Петров

За съжаление, късно снощи настаненият в столичната болница пострадал мъж е починал, медиците продължават да се борят за живота на дъщеря му, която е с тежки изгаряния. По първоначална информация в склада има още двама човека, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов. 

Той посочи, че и към момента все още се чуват гърмежи от склада, на всеки час през цялата нощ и към момента се извършват облитания с дронове, с които е наблюдавана ситуацията, включват се и с хеликоптери на армията.

Кога ще влязат експерти в склада?

Експерти ще вземат решения кога може да започне работа по охлаждане, бронирани автомобили на армията са успели да достигнат до възможно най-близката безопасна зона. Хубавото е, че сградата, в която по първоначални данни се съхранява над 2 кг тротилов еквивалент, е в цялост, не е засегната, остава отдалечена от мястото на активното горене в центъра на складовата база, стана ясно от думите на шефа на МВР.

Министър Стоянов съобщи, че рано сутринта отново се е възпламенила складовата база на голямата хранителна верига, при предприетото гасене, което продължава и към момента, от покрива на сградата върху пожарникарите са падали пиротехнически изделия.

Калин Стоянов отговори на кмета на Елин Пелин

Вътрешният министър отбеляза появилите се критични коментари, единият от които на кмета на община Елин Пелин и остро подчерта: "Искам да стане ясно, че този човек по наша информация е някъде в Гърция и нека не си разваля почивката с това, което се случва тук".

Министър Стоянов уточни, че всички действия ще започнат най-рано 24 часа след последния гърмеж. В рамките на предстоящото дълго и тежко разследване ще се установява начинът, кога и как е въведен складът в експлоатация. От страна на ГДНП са извършвани проверки, при които не са констатирани нарушения.