Александър Джартов: BG-ALERT не може да бъде задействана толкова бързо

"Не може да се търси персонално вина", каза шефът на пожарната

25.07.2024 | 16:48 Редактор: Деси Николова
''Тук държавата и институциите носят отговорност'', подчерта Джартов.

Пожарната обстановка към момента е нормална. Нямаме тежки пожари на територията на страната. Продължаваме да наблюдаваме пожара, който е на територията на Република Гърция. През нощта преваля и дъжд, който позволи пожарът да спре да се разпространява. Това заяви директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПЗН) главен комисар Александър Джартов.

Попитан за това кой носи отговорност за липсата на предупреждение чрез системата BG-ALERT при пожарите от миналата седмица, той обясни:

"Не може да се търси персонално вина. Кметът на общината преценява какви мерки да бъдат предприети, така че да има действия, свързани с предупреждение на населението. От информацията, с която аз разполагам, ситуацията се е променила изключително бързо. Един пожар, който се е отдалечавал от населеното място, внезапно сменя посоката си".

"Чисто технологично – на практика е невъзможно толкова бързо да бъде задействана такава система", категоричен бе шефът на пожарната.

По думите му има конкретна процедура, която трябва да бъде спазена преди да се изпрати предупредителното съобщение, предаде "Фокус".

"В някои случаи тази система не може да бъде използвана предвид някои обективни обстоятелства. Не бива да подценяваме, че тук държавата и институциите носят отговорност. Всяко едно съобщение е мощен инструмент", каза още Джартов.

Снимка: БГНЕС