fallback

Делян Пеевски: Имам потулени от прокуратурата разследвания срещу ПП-ДБ

"Обвинявам ги в зависимости с главния прокурор", заяви председателят на ДПС

25.07.2024 | 16:10 Автор: Деси Николова

Приготвил съм десет разследвания, свързани с "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ), които са потулени от прокуратурата. Обвинявам ги в зависимости с главния прокурор, директно със срещи. Няма да позволя хората, които владеят съда и прокуратурата, да лъжат и да ме забъркват в тези неща. Това заяви председателят на ДПС Делян Пеевски пред Временната комисия за проверка на факти и обстоятелства относно дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса и групата около бившия следовател Петьо Петров – Еврото.

Пеевски каза, че е дошъл на заседанието по собствено желание, защото на предната комисия е бил "забъркан от някои представители на "Корупционния фонд" и на някои "партии на кеша" в някакви влияния в Съдебната система, "Булгартабак" и други".

"Поисках справка, през моя адвокат, до Софийската градска прокуратура за това дали съм имал участие в делата за "Булгартабак" и дали съм имал някакво съучастие в дейностите на Мартин Божанов", обяви той, цитиран от БТА.

Справката на адвоката му бе прочетена пред комисията от Хамид Хамид от ДПС. Според справката с оглед извършена проверка се установява, че в периода, в който е изпълнявал длъжността "следовател" в следствения отдел на Софийската градска прокуратура (СГП) Делян Славчев, Пеевски не е участвал в разследвания, свързани с "Булгартабак Холдинг" АД, не е участвал в разследвания съвместно със следовател Петьо Петров, не е разпитвал по водено разследване Мартин Божанов.

Пеевски настоя във временната комисия да бъдат призовани за изслушване Лозан Панов и Христо Иванов относно зависимости в съдебната система. Той призова също Иванов да бъде попитан колко срещи е имал в съда и с главния прокурор; дали е предлагал заместник главни прокурори; искал ли е да овладее цялата прокуратура и какво общо има със Съюза на съдиите.

Пред медиите Пеевски каза само, че кръгът "Капитал" на Иво Прокопиев притежава съда и прокуратурата.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback