fallback

Борислав Сарафов с писмо относно спирането на експертизи и аутопсии в София и региона

Капацитетът в трупохранилището на УМБАЛ "Александровска" е изчерпан

25.07.2024 | 15:32 Автор: Беатрис Младжова

И.ф. главен прокурор на Република България Борислав Сарафов изпрати писмо до служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева с копие до служебния премиер Димитър Главчев, с което ги сезира относно необходимостта от предприемането на незабавни мерки за своевременно извършване на съдебно-медицински експертизи, назначени от органите на досъдебното производство на територията на София и региона, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

На 22.07.2024 г. Софийската градска прокуратура и Софийската районна прокуратура са уведомени от изпълнителния директор на УМБАЛ "Александровска" ЕАД, че се преустановява приемането на трупове за съхранение, за извършване на аутопсии и съдебно-медицински експертизи в Клиниката по съдебна медицина и деонтология на болницата, тъй като капацитетът на трупохранилището в клиниката е изчерпан. За проблема са сезирани и други институции.

"Подхождайки с разбиране към създалата се критична ситуация в болничното заведение, изказвам силно безпокойство и тревога от взетото решение", посочва в писмото си главният прокурор Борислав Сарафов. 

Той подчертава, че това не само ще създаде изключителни затруднения в работата по досъдебни производства на територията на София-град и София-област, но дори може да я блокира, ако се стигне до обективна невъзможност да се възлага извършването на съдебно-медицински експертизи по дела за причиняване на смърт и телесни повреди.

"Организацията и дейността на лечебните заведения не бива да затруднява разследванията по наказателни дела за престъпления от общ характер, още повече за тежки умишлени престъпления и свързаните с тях съдебно-медицински експертизи", каза главният прокурор.

Той настоява в спешен порядък да бъдат предприети всички необходими действия за преодоляване на критичната ситуация и за извършване на медицински експертизи в лечебните заведения в София, съгласно медицинските стандарти.

Сарафов очаква да бъде уведомен за предприетите действия от компетентността на изпълнителната власт в най-кратък срок, тъй като от това ще зависи по-нататъшната работа на органите на досъдебното производство в София и предотвратяването на риска от провал на разследванията.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback