Европейската комисия заведе иск срещу България в Съда на ЕС

Не сме въвели основни правила и промени

25.07.2024 | 14:22 Редактор: Беатрис Младжова
Комисията е уведомила България с множество писма.

Европейската комисия реши да предяви иск срещу България пред Съда на Европейския съюз поради това, че не е въвела в националното си законодателство Европейския акт за достъпността. България обяви, че ще предложи законопроект за транспониране на Европейския акт за достъпността и ще го представи на Народното събрание през декември 2023 г., но Комисията все още не е получила официално уведомление от българските органи, съобщиха от ЕК.

Комисията вече изпрати на страната ни официално уведомително писмо през юли 2022 г., а впоследствие — мотивирано становище през юли 2023 г., но тъй като България все още не е уведомила за въвеждането на новите правила в националното законодателство, Комисията реши да сезира Съда на Европейския съюз.

Европейската комисия реши също така да предяви иск срещу България пред Съда на ЕС за това, че не е транспонирала правилно Директивата относно правото на информация в наказателното производство. Крайният срок за транспониране на директивата от държавите членки беше 2 юни 2014 г. На 23 септември 2021 г. Комисията изпрати официално уведомително писмо на България за това, че не е транспонирала правилно директивата в националното си законодателство. 

Мерките ни все още не са достатъчни

Въпреки че България е предприела първи стъпки за справяне с установените проблеми във връзка с правото на декларация за правата в производство по европейска заповед за арест и правото на достъп до материалите по делото, приетите допълнителни мерки все още не са достатъчни, за да се гарантира правилното транспониране на тези права. Поради това Комисията реши да сезира Съда на ЕС. 

Европейската комисия реши да предяви иск срещу България пред Съда на ЕС и поради това, че българският закон за социалните услуги е в нарушение в Договора за функционирането на Европейския съюз, тъй като максималната продължителност на предоставянето на временни социални услуги, като консултантски услуги или услуги по застъпничество, общественополезна работа, терапия и рехабилитация, обучения за придобиване на умения и услуги за полагане на грижи, е ограничена на шест месеца годишно. 

Снимка: БГНЕС