Депутатите се карат дали да свършат някаква работа или да тръгнат по почивки

Някои изразиха желание НС изобщо да не почива

25.07.2024 | 14:06 Редактор: Беатрис Младжова

Втори ден депутатите спорят не в пленарната зала, а извън нея, а днес и по въпроса кога да почиват. Предложени са три дати - 2, 9 и 16 август. Някои от народните представители изразиха готовност изобщо да не почиват. На обратния полюс са ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане", за които парламентът е изчерпан.

Спорът започнал още вчера на председателски съвет. И докато част от депутатите предлагали различни дати, в които да излязат във ваканция, други поискаха изобщо да не почиват. 

"Да работим до изборите, има разумни срокове, в които да се проведе предизборна кампания, но това не е август месец. Вместо да се ходи на море, бихме могли да поработим още малко, за да приемем поне нещо в този парламент", коментира депутатът от "Продължаваме промяната-Демократична България" Лена Бориславова.

"Това е законодателен, а не изслушвателен орган, не е почивна станция. Има 60 и няколко внесени законопроекта, искат да прекратят Народното събрание и два месеца депутатите да се развяват, направили са си за море резервации, взели са си билети. За разлика от българите, едва ли ще ходят на Арапя, а ще отидат някъде на по-луксозни местенца и септември искат да се разкарват. Ако изборите са през октомври, представете си каква ваканция си правят... ГЕРБ казаха, че сме щели да полудеем, все едно сме се преработили за месец и половина", посочи депутатът от "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

От ГЕРБ се аргументираха, че искат почивка, защото този парламент е изчерпан.

"Дори в религията е казано: Денят е за работа, нощта е за почивка. Продължаваме да използваме парламента за декларации и обиди. Така ли трябва да работим август, или да излезем да си гледаме партиите", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

На същото мнение са и от ДПС. 

"Всички само се карат тук, затова е време да ходим на избори. Надявам се в понеделник "Мистър кеш" да изпълни Конституцията – да даде третия мандат. Която и партия да го вземе, да не го държи, защото чувам, че има някакви планове двете партии, които уж има шанс да го вземат, да въртят някакви номера. Трябва да го върнат, мнозинство няма и да вървим на избори", коментира съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

От "Възраждане" също не видяха смисъл от работата на народните представители. "Вървим така или иначе към избори. Няма смисъл агонията да продължава в този парламент", каза депутатът от "Възраждане" Цончо Ганев.

А БСП призоваха да се приемат най-спешните законопроекти преди да се излиза в почивка.

"Ако е необходимо да се работи целия месец, да се работи целия месец. Спрямо законите, които ще внесат парламентарните групи. В крайна сметка трябва да има диалог между парламентарните групи. Но БСП е категорично против това ваканцията да е в началото на август", категоричен е председателят на ПГ на БСП Борислав Гуцанов.

Кога и колко да почиват депутатите ще обсъдят отново утре на трети председателски съвет по темата.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR