Актуална информация за пожара на българо-гръцката граница (ВИДЕО+СНИМКИ)

Взели сме необходимите мерки, увери министърът на вътрешните работи Калин Стоянов

25.07.2024 | 12:46 Редактор: Толя Стоянова

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов посети района на българо-гръцката граница, в близост до която вече седмица бушува огънят и заплашва да премине в България.

"Ситуацията е сравнително спокойна. През изминалата нощ огънят не е напредвал към българска територия. В края на вчерашния ден стана ясно, че е на около 100 метра. Екипите, разположени тук, са в готовност да противодействат", информира вътрешният министър, след като се запозна с актуалните данни.

Той благодари за създадената организация и работата на терен при отлична комуникация между достатъчното разположени на място сили на пожарната, на Държавните горски стопанства и на Министерството на отбраната, съобщи МВР.

"Взели сме необходимите мерки. В най-близкото населено място има достатъчно хидранти, откъдето при необходимост пожарните автомобили ще зареждат", подчерта Стоянов.

Горските служители са направили широка просека за препречване на движението на огъня, който се развива на сериозен фронт и по него гръцките пожарникари работят основно с летателна техника. В иницииран от вътрешния министър видеоконферентен разговор българската страна предложи на министър на климатичните кризи и гражданската защита на Гърция Василис Кикилиас помощ, включително хеликоптери, техника по суша и екипи за гасене на гръцка територия. В този смисъл министър Стоянов подчерта, че постоянната координация с гръцките власти се поддържа чрез оперативните центрове.

"На първо място е безопасността на хората, колегите не са в риск", посочи министърът предвид особеностите на терена и от двете страни на границата.

По тази причина първоначално ще се работи с летателна техника, която да "свали" огъня ниско и да не позволи развиване на върхово горене, чак тогава ще се включват екипите за наземно гасене.

Снимки: МВР