fallback

Откриха преобразеното с подкрепата на А1 педиатрично отделение в МБАЛ Карнобат по проект "Светулка"

25.07.2024 | 12:28 Автор: Толя Стоянова

Обновеното педиатрично отделение в Многопрофилна болница за активно лечение - Карнобат беше официално открито вчера с тържествено събитие с участието на местните власти и представители на партньорите. А1 дари 85 000 лева за каузата на по-доброто детско здравеопазване, събрани по време на коледната кампания на телекома "Закръгляме в полза на доброто", която се реализира в Моят А1 с участието на клиентите на компанията.

Тържественото откриване беше в присъствието на кмета на община Карнобат - Георги Димитров, управителя на МБАЛ Карнобат - д-р Николай Колибаров, началника на педиатричното отделение - д-р Екатерина Андреева, лекари, представители на фондация "За доброто", медицинския и административния персонал и други. Деница Коларска-Иванова от А1 представи пред участниците в събитието резултатите от коледната кампания и разказа защо за най-големия телекомуникационен оператор е важно да подкрепя именно детското здравеопазване.

Болничният екип на МБАЛ Карнобат вече е спечелил доверието на децата и техните родители от региона, а благодарение на проект "Светулка" ще се работи и за промяна на емоционалната среда, така че в центъра на лечението да бъде поставено детето-пациент. На болничната помощ, осигурявана от педиатричното отделение, разчитат жителите на общините Карнобат, Сунгурларе и Айтос, както и по-малките населени места в този регион. Детското отделение осигурява лечението на над 600 малки пациенти на година, което е над средното за страната. За децата в обновеното отделение ще се грижат четирима лекари, шест медицински сестри и двама санитари. Чрез преобразяването на педиатрията в Карнобат значително ще се подобрят материалните условия за лечение на разширен кръг деца-пациенти и средата за работа на медиците. 

Илияна Захариева, директор "Корпоративни комуникации" в А1 България, заяви: "Кампанията „Закръгляме в полза на доброто“ демонстрира силата на партньорството и успешната съвместна работа на А1 и фондация "За доброто", но е и израз на огромното сърце на нашите клиенти. Със средствата, събрани по време на коледната кампания "Закръгляме в полза на доброто", превърнахме детското отделение на МБАЛ Карнобат в място, където децата могат да се лекуват в атмосфера, напомняща им за дома – светла, цветна и приветлива. Това е първото отделение по проект "Светулка", което е финансирано от А1, и със сигурност не е последното". 

Всички промени в отделението ще допринесат за по-качественото лечение, отговарящо на най-високите стандарти и по-бързото оздравяване на децата. Болничните стаи, които са обновени, разполагат с 16 легла за настаняване на малките пациенти и също толкова за техните придружители. Освен тях, с нов облик са и трите помещения, които ще бъдат използвани от медицинския персонал, двете манипулационни, фоайето и приемният кабинет. Стените във всички помещения са изрисувани с красиви рисунки, подчинени на темата "Градината на баба", а подът в цялото отделение е покрит с антибактериална настилка. За удобство на пациентите и техните придружители са изградени нова чакалня, две допълнителни бани, както и кухненски боксове. Голямо внимание е отделено и на създаването на светлия, комфортен, цветен и пълен с играчки детски кът.

Надежда Рангелова, председател на Фондация "За доброто", представи извършените дейности в детското отделение по проект "Светулка" и допълни: "Децата остават деца, дори когато боледуват. Тяхно право е да останат социално активни и интегрирани. Наше, на възрастните, задължение е да им го гарантираме. "Светулка" е еталон за приветливо, цветно, чисто болнично заведение, светло, топло и уютно. В него децата се чувстват като у дома. „Светулка“ е среда на съпричастност и разбиране, информираност и достъпност, подкрепа и сътрудничество между децата-пациенти, родителите и медиците".

Управителят на МБАЛ Карнобат д-р Николай Колибаров коментира: "В МБАЛ Карнобат сме правили и продължаваме да правим много ремонти. Едва сега, обаче, разбирам как е правилно да се случват те и се радвам да видя какво внимание отделиха всички, въвлечени в процеса. Надявам се при престоя си малките ни пациенти да забравят, че се намират в детско отделение и да свързват времето тук с игри. Благодаря на фондацията и дарителите, заради които нашата педиатрия е една от малкото в България, които могат да се похвалят с толкова модерна среда за лечение".

Дарението от 80 000 лева за преобразяване на отделението е резултат от дарителската коледна кампания на телекома, в която А1 закръгляше до лев всяка сметка на частни клиенти в приложението или портала Моят А1. Близо 300 000 потребители допринесоха за каузата, като избраха дигиталните канали за управление на своите услуги в периода на кампанията, а А1 дари събраната сума в полза на реализацията на следващия проект "Светулка". Допълнително служителите на А1 дариха 5 000 лева, набрани по време на Коледния благотворителен базар. Отделението беше избрано сред всички кандидатствали в страницата на фондация "За доброто", а същинският ремонт, изпълняван по одобрен архитектурен проект, стартира в началото на тази година.

Дългосрочната подкрепата на детското здравеопазване от страна на А1 е част от социално-отговорната политика на телекома да инвестира в каузи с най-голямо значение за хората. Чрез развитие на редица устойчиви проекти А1 доказва своя ангажимент към обществото, което е в основата на ESG стратегията на компанията.

Снимка: Вихрен Георгиев

fallback
Още от България
fallback