Жените у нас живеят по-дълго и по-здравословно от мъжете

Средната продължителност на живота у нас е 75,8 години

25.07.2024 | 09:43 Редактор: Искра Ангелова
Жените у нас живеят по-дълго и по-здравословно от мъжете

В България средната продължителност на живота е 75,8 години, показват данни на Евростат. По този показател сме на последно място сред страните от ЕС и още няколко държави от Европа, за които от Евростат публикуват данни, като например Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Най-близо до нас по продължителен живот е Латвия със средно 75,9 години, а на трето място е Румъния със 76,6 години. От наблюдаваните от Евростат страни най-продължителен е животът в Лихтенщайн (средно 84,8 години), Швейцария (84,2 години), Испания (84 години) и Италия (83,8 години). За разлика от данните на Евростат за хора с увреждания, които зависят от правилата на всяка страна за издаване на удостоверения за наличие на увреждане и мотивацията на хората със здравословни проблеми да получат такова удостоверение, данните за продължителността на живота са доста по-точни.

Мъжете живеят със 7,6 години по-малко от жените

Жените в България живеят средно до 79,6 години, което ги нарежда на последно място в ЕС. Най-близо до нас са жените в Унгария с 80,1 години и в Румъния с 80,5 години. Най-дълъг е животът на жените в Лихтенщайн (средно 87,3 години), Испания (86,7 години), Франция (85,9 години), Швейцария (85,9 години) и Италия (85,8 години), информира "Труд".

Мъжете в България живеят средно по едва 72 години, което е със 7,6 години по-малко от жените, показват данните на Евростат. По-зле от нас са само мъжете в Латвия със средно 70,8 години, а веднага пред нас са тези в Литва със 72,5 години и в Румъния със 72,9 години.

Най-продължителен е животът на мъжете в Лихтенщайн (средно 82,5 години), а след това се нареждат мъжете в Швейцария (82,3 години), Малта (81,8 години), Италия (81,7 години), Швеция (81,7 години), Норвегия (81,6 години) и Испания (81,2 години). Данните показват, че най-продължителен е животът в страни, където хората имат високи доходи и се хранят здравословно.

Жените в Малта живеят най-качествено

Животът ни е кратък, но за сметка на това преминава в доста добро здраве в сравнение с жителите на останалите страни от Европейския съюз, показват още данните.

По отношение на добро здраве българките са на второ място сред страните от ЕС. На първо място са жените в Малта, които достигат средно до 70,3 години без да ограничават активността си заради здравословен проблем. Мъжете в България също са в доста добро здраве в сравнение с жителите на другите страни в ЕС. Само в шест държави от ЕС мъжете достигат до по-висока възраст без да имат сериозни здравословни проблеми, като това са Словения, Ирландия, Гърция, Италия, Кипър, Малта и Швеция.

Живеем ли здравословно?

Средно за страните от ЕС броят години здравословен живот е 62,8 години за жените и 62,4 години за мъжете - разликата между половете е 0,4 години. Очакваната продължителност на живота е 84,2 години за жените и 78,9 години за мъжете, като разликата е 5,3 години. Тъй като разликата между половете е значително по-малка по отношение на годините на живот в здравословно състояние, отколкото за общата продължителност на живота, повечето от допълнителните години продължителност на живота на жените обикновено се изживяват с ограничения на активността. Следователно мъжете са склонни да прекарват по-голям дял (80,1%) от малко по-краткия си живот без ограничения на активността, отколкото жените (75,4%), посочват от Евростат.

Очакваният брой години здравословен живот е по-висок за жените, отколкото за мъжете в 19 от страните на ЕС. България е страната с най-голяма разлика между годините здравословен живот на жените и мъжете - 4,4 години. Има само още три държави, в които разликата е над три години – Литва, Словения и Полша.

Снимка: БГНЕС