fallback

Важна промяна за шофьорите през Петрохан

Промяната се налага с цел облекчаване на пътуващото местно население

24.07.2024 | 21:22 Автор: Беатрис Младжова

От утре, 25 юли 2024 г., с 1 час се увеличава времевият интервал на забраната за преминаване на тежкотоварни моторни превозни средства над 3,5 тона през прохода "Петрохан". Тежкотоварни камиони, движещи се само в посока Монтана – София, няма да могат да пътуват от понеделник до петък в периода между 5:00 ч. и 9:00 ч. и от 16:00 ч. до 19:00 часа, както и в събота и неделя. Промяната във временната организация на движението се налага с цел облекчаване на пътуващото местно население, което интензивно използва участъка сутрин и вечер.

Увеличаването на часовете, в които не се допуска преминаване на тежкотоварни превозни средства, се прави вследствие на извършения задълбочен анализ на трафика от началото на въвеждането на временната организация. До момента той показва, че само 20% от тежкотоварния трафик, използващ обходните маршрути, преминава през прохода Петрохан, както и че няма тежки пътнотранспортни произшествия.

Натоварването на трафика идва и от автомобилите

Данните сочат още, че движението на леките автомобили е интензивно в периода между 5:00 и 6:00 часа, затова в този интервал се спира преминаването на МПС над 3,5 тона. Проследяването на трафика ще продължи и при необходимост могат да бъдат предприети изменения във временната организация за движение.

Също така са предвидени обходни маршрути за лекотоварния и основни и възможни обходи за тежкотоварния трафик. Основните обходни маршрути за тировете са двупосочни, а възможните – еднопосочни само в посока Монтана-София и София-Монтана.

За леките автомобили /до 3,5 тона/ обходът ще е по път III-1004 Паволче – Челопек – път III-1602 Челопек – с. Лютиброд – път II-16 Лютиброд – Елисейна – Своге – околовръстен път на София и обратно.

За тежкотоварния превоз /над 3,5 тона/ основните обходни трасета са:

- път II-13 Крапчене - Криводол - Борован - Бяла Слатина - Кнежа - Долни Дъбник - път I-3 Долни Дъбник

- Червен бряг - Луковит - Златна Панега - АМ "Хемус" и обратно;

- път II-15 Враца - Борован - II-13 Борован - Бяла Слатина - Кнежа - Долни Дъбник - път I-3 Долни Дъбник - Червен бряг - Луковит - Златна Панега - АМ "Хемус" и обратно.

Възможните обходни трасета за МПС над 3,5 т са:

- Само в посока Монтана – по АМ "Хемус" - път I-3 Ябланица - Златна Панега - път III-3082 Златна Панега 

- Роман - път III-103 Роман - Мездра - п. в. "Моравица" - път I-1 п. в. Моравица - Враца – Монтана;

- Само в посока София – по път II-81 през прохода "Петрохан" до 15.10.2024 г.

Като обходни маршрути шофьорите ще могат да използват и други републикански пътища, като спазват действащата за тях постоянна организация на движение.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback