Оранжев и жълт код за гръмотевични бури, градушки и порои

Максималните температури в страната ще бъдат от 26 до 31 градуса

25.07.2024 | 06:00 Редактор: Толя Стоянова

Оранжев код за интензивни валежи е обвен за днес в областите Русе, Разград, Силистра, Търговище, Шумен, части от Велико Търново. За останалата част от страната е обявен жълт код, с изключение на Западна България, където няма предупреждение за опасни явление. 

В местата с оранжев код се очакват валежи до 35 mm, с локални количества 50-65 mm. Ще се развият и гръмотевични бури. Ще има условия за градушки.

Минималните температури в западните райони ще бъдат от 22 до 17 градуса, по Черноморието до 21-23 градуса. Хладен и влажен въздух ще премине над България. Облачността над страната ще бъде значителна. Преди обед ще вали над западните и централни райони, а следобед над Източна България, съобщи синоптикът на Bulgaria ON AIR Ивана Дилова.

Вятърът ще бъде слаб със скорост до 25 км/ч от северозапад. Максималните температури в страната ще бъдат от 26 до 31 градуса, по Черноморието - до 29-30 градуса.

Над Черноморието ще бъде облачно и ветровито. Следобед се очакват валежи. Морската вода ще бъде с температура от 27 градуса по северното крайбрежие до 28-29 градуса по южното.

Над планините също ще бъде облачно с превалявания и гръмотевици, повече в Рила и в Родопите. Вятърът по високите части, над 2500 м височина, ще бъде умерен от запад с пулсове до 30 км/ч. Максималните температури за деня над 2500 м ще бъдат около 8 до 10 градуса, а на 1500 м - от 15 до 17 градуса.

В петък ще има повече облаци по Черноморското ни крайбрежие с превалявания. От събота идва нов продължителен сух период, като показанията на термометрите в началото на следващата седмица отново ще надвишават 33 градуса.

Гледайте цялата прогноза във видеото.

Снимка: Facebook