Румен Радев: Червеният кръст не е само за хуманитарна помощ, но и за будна съвест

Човешкият живот е висша ценност, посочи държавният глава на среща с Джаган Чапагейн

24.07.2024 | 20:00 Редактор: Беатрис Младжова
Румен Радев се срещна с генералния секретар на дружествата на Червения кръст Джаган Чапагейн.

Голямата мисия на Червения кръст е не само да оказва хуманитарна помощ в условия на тежки кризи по света, но и да продължи да бъде будната съвест на човечеството. За това призова държавният глава Румен Радев по време на среща в президентската институция с генералния секретар на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец Джаган Чапагейн. В срещата на "Дондуков" 2 участваха вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на Българския Червен кръст акад. Христо Григоров, генералният директор на организацията проф. д-р Красимир Гигов, както и членове на международната федерация, в която наред с Българския Червен кръст членуват 190 национални дружества.

Човешкият живот е висша ценност, за чието опазване трябва да се обединяват всички усилия в обществен и международен план, заяви президентът Радев и открои ролята на Червения кръст в тази насока.

Диалог трябва да има винаги, защото това е пътят за прекратяването на военните конфликти, които бушуват в различни части по света, подчерта от своя страна генералният секретар на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.

Обща бе и позицията, че ценността на човешкия живот е с еднаква значимост във всеки регион на света и болката и човешкото страдание не следва да бъдат третирани различно в зависимост от това къде и от кого се причиняват. 

Държавният глава изрази признателността си на Джаган Чапагейн за отличното сътрудничество и подкрепата, която Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец оказва на Българския червен кръст. Най-голямата доброволческа организация е навсякъде, където се случват кризисни събития и не само спасява човешки животи, но и доказва, че човечността, състраданието и солидарността са основополагащи обществени ценности, посочи Румен Радев. Президентът изтъкна и уникалната значимост на организацията в международен план, поради способността на дружествата да реагират дори и в случаи, когато липсват установени правни възможности за оказване на помощ за пострадалите. 

От своя страна генералният секретар Джаган Чапагейн изтъкна приноса на БЧК за дейността на Международната федерация. По време на разговора бе откроена доброволческата дейност на Българския младежки Червен кръст и важното му значение за приобщаването на младите хора у нас към хуманитарните ценности и принципи. Ключова за обществото ни е инвестицията във възпитанието на  младите хора, които доброволно и с вяра в силата на солидарността се посвещават на това да помагат на най-уязвимите, подчерта президентът Радев. 

Румен Радев и Джаган Чапагейн обсъдиха предстоящата 34-а международна конференция на Движението на Червения кръст и Червения полумесец, като  генералният секретар изрази надежда България да бъде представена на най-високо равнище на международния форум в Женева. 

Снимка: Прессекретариат на президента