Хората с изгорели домове могат да отидат на хотел като украинските бежанци

С 1 млн. лв. оборудват с "водни джобове" още от хеликоптерите "Кугър"

24.07.2024 | 18:35 Редактор: Елеонора Танева

Държавата одобри още помощ за хората, които останаха без домове и стопанства по време на огнените бедствия. По думи на премиера хората ще могат да живеят на хотел на принципа, по който се настаняваха украинските бежанци. 1 млн. лв. пък се предвижда да бъдат отделени за Министерството на отбраната, с които да бъдат оборудвани с т.нар. "водни джобове" още от хеликоптерите "Кугър".

Третото решение е за МВР и необходимите средства за осигуряване на техника, гориво и ремонти, свързани с пожарите. Трансферите са общо до 2,1 млн. лв. за изплащане на фактически извършени разходи за дейности по ликвидиране на пожарите и за закупуване на необходимите средства за борба с пожарите.

"Исканията ще бъдат през кметовете на общините. МФ изпрати писма с указания за оценяване на щетите. Очакваме информацията за исканията ежеседмично да бъде обобщавана и анализирана от Междуведомствената комисия към МВР и Министерството на финансите да предостави необходимите средства", каза министърът на финансите Людмила Петкова.

Снимка: БГНЕС