Политическа буря заради новия посланик в Киев Николай Ненчев

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов опита да охлади страстите между институциите

24.07.2024 | 14:00 Редактор: Деси Николова

Нов епизод от скандала с назначения български посланик в Киев Николай Ненчев. През октомври 2023 г. министър-председател е Николай Денков, а външен министър - Мария Габриел. Именно тя, според бившия премиер, е обсъждала възможните имена за посланик в Киев.

Партиите изразиха разнопосочни мнения

"Обсъжданията на дипломати са между МВнР и президентството като предварително съгласуване, така че Мария Габриел си е говорила с президента по тази тема. През Министерския съвет не е минавало решение, с което да се предлага посланик", заяви акад. Николай Денков.

Лидерът на ГЕРБ пък опита да охлади страстите между институциите.

"Това не е скандал, това е институционален спор. Иначе за господин Ненчев, той е бил мой военен министър в правителството, което имахме с Реформаторския блок, така че след като е бил военен министър и то 4 години, аз мисля, че кандидатурата му е добра", каза Бойко Борисов.

А "Възраждане" смята, че украинският посланик у нас е слаб дипломат. Затова ние изпращаме реципрочна фигура в Киев.

"На дипломатически език, това какъв човек изпраща дадена държава, казва всичко. Когато украинската държава ни прати такъв обиден за нас посланик, логично е ние да изпратим такова лице", категоричен бе Цончо Ганев.

А в решението на служебния кабинет ИТН вижда партийни интереси. "Ясно е, че ГЕРБ го правят, за да сложат техен човек", подчерта Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

От ДПС, БСП и "Величие" не коментираха темата.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Снимка: БГНЕС