fallback

Димитър Главчев за казуса "Ненчев": Спекулации са, че е нарушена Конституцията

"Не се иска указ от президента", каза служебният премиер

24.07.2024 | 13:48 Автор: Толя Стоянова

Скандалът с назначения български посланик в Киев Николай Ненчев продължава. Миналото лято кабинетът "Денков-Габриел" предложил на президента Румен Радев на поста да застане Петър Танев, но правителството така и не завършило процедурата.

Това се посочва в официална позиция пресцентъра на държавния глава. В позицията на президента се споменава още, че трябва, след като се извърши тази процедура в МС, да се подадат документи в администрацията на президента и той да издаде указ за назначаването на посланик. Такова решение не е подадено в президентството. Димитър Главчев заяви, че всички процедури по Конституцията са изпълнени, защото Ненчев е назначен като временно управляващ.

"Много популярно стана назначаването на временно управляващ в посолството в Киев. Г-н Ненчев, като външен вече, участва и спечели конкурса. Абсолютно всички процедури са спазени. За назначаването на временно управляващ не се иска указ от президента и всичко, че е нарушена Конституцията, е абсолютна спекулация", каза служебният премиер Димитър Главчев.

Преди началото на заседанието в МС Българският патриарх Даниил се срещна с кабинета "Главчев" за богослов. В началото на заседанието Главчев благодари на всички пожарникари, доброволци, военнослужещи и министри в борбата за пожарите. Стана ясно и че се отпускат допълнителни средства за пострадалите.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback