Димитър Главчев: Овладяхме пожарите и спасихме човешки животи

"Нуждаещите се ще могат да се възползват от същите условия, които получиха и украинските бежанци", заяви служебният премиер

24.07.2024 | 12:01 Редактор: Искра Ангелова
Главчев чу благословията на патриарх Даниил.

На територията на България няма действащ пожар. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев по време на редовното заседание на Министерския съвет.

"Спасихме човешки животи, овладяхме пожарите на територията на страната. Благодарение на усилията на пожарникарите, военнослужещите и доброволците, както и на всички около тази маса, вече може да се каже, че пожарите са овладени. Нямаше жертви. Няма по-голяма ценност от живота. Накрая усилията на всички - пожарникари, военнослужещи и доброволци, бяха подпомогнати и от природата, с помощта на Господ. Без Божията помощ трудно всеки от нас би се справил", каза още премиерът.

"Чухте каква благословия ни даде Негово Светейшество патриарх Даниил. От неговите думи основното беше да има смирение. Смятам, че това е много важно послание в момента. Ако могат всички да се смирят, да се обединят, да действат заедно, тогава резултатите ще са много по-добри", заяви Главчев.

По думите му следват действията на останалите министри от кабинета.

"От социалните помощи са 1578 лв. за най-належащите нужди; 2500 лв. са за обзавеждане. За земеделците са предвидени помощи, ако са физически лица - 25 000 евро", допълни той.

"Междувременно подготвяме и програма за настаняване по хотели, за който има нужда, тъй като се появи противопоставяне в обществото между настаняването на украинските бежанци в хотели, а пострадалите от пожарите - във фургони. Ето, сега ще могат да се възползват от същите условия, които получиха и украинските бежанци. Ще има възможност и те да бъдат настанени в хотели", коментира Главчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR