fallback

Не могат да изпратят храна за пострадалите от пожарите животни заради скъп транспорт

Фирмите искат по 3 лв. на километър

24.07.2024 | 08:45 Автор: Искра Ангелова

Огнената стихия в България обедини земеделски производители от цялата страна. Те събраха тонове храна за животните на фермерите, които пострадаха при пожарите. Въпросът е, че помощта не може да стигне до нуждаещите се, защото транспортът е много скъп.

"Транспортни фирми искат по 3 лв. на километър, за да откарат дарението до пострадалите от Свиленградско", каза председателят на Сдружение "Обединени земеделски производители" Венцислав Митков, цитиран от БНР.

Над 7 000 лв. финансова помощ

22 тона пшеница, 7 ТИР-а със слама, 3 ТИР-а със сено, и 2 ТИР-а с люцерна - това е количеството храна, което членовете сдружението успяват да съберат безвъзмездно за пострадалите в Свиленградско животновъди.

Земеделците са събрали и над 7 000 лв. финансова помощ, направили са и контакт с фермери от опожарените райони.

Невъзможна доставка?

"Всички оферти, които сдружението получава от транспортните фирми, са по около 3 лв. на км, което означава по над 1300 лв. на курс. Дори всички събрани средства да бъдат дадени за транспорт, те пак няма да стигнат, за да се прекара цялото количество храна", обясни Митков.

Той уточни, че само една дърводобивна фирма до момента е поела ангажимент да направи три курса до Свиленград, като ще иска пари само за горивото. За да се прекара всичката събрана храна за бедстващите стада обаче, са нужни поне още 10 курса.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback