Румен Радев: МС не е внасял решение за назначаване на посланик в Украйна

"Отговор трябва да се търси от МВнР", категоричен е държавният глава

24.07.2024 | 07:57 Редактор: Искра Ангелова
Напрежение между институциите заради посланика в Украйна.

Отговор на въпроса защо не е назначен български посланик в Украйна трябва да се търси от МВнР. Това заявиха от Президенството на Република България в своя позиция, изпратена до медии.

Ето и цялата позиция на Румен Радев:

"В отговор на изпратените въпроси и на спекулациите, че държавният глава е причината в Украйна да не бъде назначен български посланик, поради отказа на президента да назначи на поста Николай Ненчев през лятото на 2023 г., от прессекретариата на държавния глава информират, че:

В рамките на съгласувателната процедура за назначаването на нови български посланици през октомври 2023 г. в президентската институция са постъпили редица мотивирани от министъра на външните работи предложения. Сред тях е и предложение за назначаването на друг кандидат за извънреден и пълномощен посланик в Украйна, като държавният глава е уважил мотивите на външния министър.

Установената практика предвижда след приключване на процедурата по съгласуване, да се приеме Решение на Министерския съвет. Тези решения се изпращат до Администрацията на президента, което е основание за издаване на указ от държавния глава. До днес решение за назначаването на извънреден и пълномощен посланик на България в Украйна, след съгласувателната процедура от октомври 2023 г., не е внасяно в президентската институция.

Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от МВнР кандидат, следва да се търси там".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR