fallback

Спасителите на момчето в Стара планина: Всичките му действия бяха адекватни

Детето е било с обърнато яке откъм цветната страна, за да бъде забелязано

23.07.2024 | 18:36 Автор: Елеонора Танева

13-годишното момче, което оцеля при бурята в Стара планина, е истински герой. Това заявиха хората, които са го спасили. Мълния уби баща му и сестра му. С детето, станало пряк свидетел на огромната трагедия, вече са разговаряли психолози. Момчето е без видими наранявания, лекарите от пловдивската болница "Свети Георги" са установили, че няма поражения за здравето му. 

Веднага след подадения от момчето сигнал, че баща му и сестричката му са ударени от мълния, военен хеликоптер е излетял от авиобаза Крумово. Когато спасителите пристигнали до билото на планината, мъжът и детето вече били починали. 

"Едно голямо браво на малкия, който близо 4 часа е бил горе. Държа се адекватно, в момент на върхово изпитание прояви огромна смелост и самообладание. Всичките му действия бяха правилни, преди пристигането ни беше избрал най-подходящото място, от което да можем да го вземем. И звездите ще му кажат "браво", сподели началникът на Летищен център авиобаза "Крумово" подп. Пламен Дончев.

Детето е съдействало, за да бъде намерено. 

"Със свалено яке, за да се вижда цветната страна. Развяваше го като знаме, за да бъде максимално забележим от далечно разстояние", допълни подп. Дончев.

Една от основните версии за фаталния инцидент е, че 47-годишният баща и 13-годишната му дъщеря са се държали за метално въже, монтирано в помощ на туристите, когато мълнията го е ударила. 

Телата на жертвите са били транспортирани с хеликоптера до Карлово, а момчето  -  превозено с линейка до пловдивската болница. Военните призовават хората да са добре подготвени при тръгване в планината. 

"Много важно е преди всякакво излизане да има предварителна информация, най-вече метеорологична, да бъдат добре екипирани. Ако нямат подготовка - да питат хора, които могат да им помогнат", даде насоки майор Светлозар Александров, началник отдел "Търсене и спасяване".

Военните благодариха и на служител от Планинската спасителна служба, който е помогнал на детето.

Вижте повече в репортажа. 

fallback
Още от България
fallback