fallback

Хотелиери и ресторантьори са готови на стачки заради цените на тока

От БХРА вече алармираха в писмо до министъра на туризма

23.07.2024 | 17:26 Автор: Деси Николова

Хотелиери и ресторантьори са готови да започнат повсеместни активни стачни действия заради ръста на цените на тока за бизнеса през последния месец. В пиковите часове цената на мегаватчас достига до 2000 лева и сметките ще са непосилни за бизнеса. Още повече, че според енергийни експерти ценовите равнища ще се запазят и през следващите месеци, а пазарът не е в състояние да поеме драстично увеличение на цените на услугата за крайния клиент, казват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

От БХРА вече алармираха в писмо до министъра на туризма и до КРИБ за опасността от фалити вследствие на високата цена на тока в случай, че не се предвидят компенсации за бизнеса.

Наред с краткия сезон, застрашен от ръста на цените на тока, трябва да се има предвид, че хотелският и ресторантьорският бизнес са много енергоемки и токът е голямо перо в разходите на фирмите. Увеличението на цената на тока до 2000 лева за мегаватчас е в часовия пояс след 16 часа, в които се осъществява близо 45 на сто от потреблението на хотелите.

"Затова и от бизнеса не могат да си позволят да икономисваме електроенергия точно тогава, когато туристите се връщат от плажа, използват най-големи количества топла вода, а кухните работят на максимум, за да се подготвят за вечеря. Освен това в този период и климатиците работят на абсолютен максимум, защото времето е топло и задушно", припомни председателят на БХРА Георги Щерев.

"След пандемичните години летният туристически сезон силно се скъси, разходите, формиращи туристическия продукт, драстично се увеличават, пазарът и туроператорите приемат увеличаване на цената с не повече от 5-7%. В тези условия на несигурност и неизвестност е немислимо да се продължава да се мисли за адекватно туристическо предлагане", се казва в писмото на БХРА до министъра на туризма.

"С тези цени на тока буквално сме пред фалит. Готови сме за стачни действия, но се надяваме политиците да проявят здрав разум и да намерят работещо решение, каза Тодор Янакиев, член на УС на БХРА и собственик на заведения в Търговище.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback