Калин Стоянов: Противопожарната техника се бави заради жалби на отпаднали фирми

Екипите от Чехия и Испания ни оказаха безценна подкрепа, заяви вътрешният министър

23.07.2024 | 17:12 Редактор: Беатрис Младжова

"За пореден показваме, че когато сме единни, когато работим в координация, когато сме съпричастни едни към други, можем да се справим дори и с такова стихийно бедствие, което за съжаление ни отне седем денонощия. Екипите от Чехия и Испания ни оказаха безценна подкрепа в тежък за нас момент. Огромно благодаря! Възхитен съм от реакцията, всеотдайността и професионализма на всички вас, които не допуснахте да има човешки жертви. Заедно доказахме, че Европейският съюз е силен и държавите членки могат да разчитат една на друга. Винаги можете да разчитате на нас". С тези думи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов се обърна към чуждестранните отряди на състоялата се кратка церемония по изпращането им. 

Той припомни, че екипите с два хеликоптера и два самолета се притекоха на помощ на българските си колеги в един изключително труден момент и с гордост отбеляза, че българските пожарникари по нищо не отстъпват на партньорите си.

Министър Стоянов посочи, че към момента пожарът, възникнал в близост до българо-гръцката граница, не е достигнал до българска територия, ситуацията засега е спокойна и под контрол. Заедно с екипи на горското стопанство са изградени просеки, по-голямата част от силите, които бяха в района на Ямбол вече са дислоцирани на територията на Благоевград, при необходимост ще се ползват и хеликоптери на Министерството на отбраната.

Спешно ни трябват минимум два специализирани хеликоптера

Той отново коментира нееднократно задавания през последните дни въпрос за техниката и оборудването на пожарникарите.

"Разполагаме с техника, знам и какво е заложено по мое време, и знам, че то ще се случи, но след време. Причината за това не е защото МВР бави поръчките, а в тромавата процедура при подадени от фирмите участници в конкурсите жалби", коментира Стоянов.

Министър Стоянов припомни, че проблемът с техническото оборудване и предпазните средства за служителите от структурите на министерството, които работят на терен, е трупан през последните години и предстои реалното обновяване.  По думите му много спешно трябва да бъде стартирана и процедура за осигуряване на минимум два специализирани хеликоптера и не скри своето виждане, че следва да има и самолети. Разчетът за това е направен, предстои той да бъде предоставен на Министерството на финансите и на Министерския съвет.

Снимки: Пресцентър на МВР


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 час
15 години управление на Герб натрупа само големи кражби на пари, които се дават за обновяването на държавата! Затова БГ е най-изостаналата "европейска" държава! Сигнализирай за неуместен коментар