fallback

Атанас Запрянов отговори дали ще се съхранява ядрено оръжие до Граф Игнатиево

Конфигурацията за новите изтребители предвижда само конвенционално въоръжение

23.07.2024 | 16:33 Автор: Елеонора Танева

Няма да има съоръжения за съхранение на ядрено оръжие в авиобазата до Граф Игнатиево. В това увери служебният министър на отбраната Атанас Запрянов в отговор на въпрос, поставен от депутата Иван Петков от БСП. При изготвянето на изходните задания на инфраструктурните проекти в зоната за изтребителите F-16 не е предвидено изграждане на складове за съхранение на ядрено оръжие.

Министърът на отбраната отговаря, че конфигурацията за новите изтребители предвижда само конвенционално въоръжение. В отговора на Запрянов е посочено, че в базата, където ще бъдат разположени самолетите F-16, няма съоръжения, които да бъдат обслужвани "само от чуждестранни военни".

В момента се изграждат обекти, свързани с експлоатацията и съхранението на новите самолети. Те ще се осъществяват от български военнослужещи. Изграждат се и обекти, свързани с двустранното сътрудничество със Съединените щати. Те ще бъдат използвани от двете държави, уточнява БНР.

Българските военни ще имат достъп до всички съоръжения и части на базата, съгласно достъпа им до класифицирана информация, е посочено в отговорите. 

В писмения си отговор служебният министър Атанас Запрянов казва, че ведомството няма сключени договори с американски фирми за извършване на работи по съоръженията на летище Граф Игнатиево. Има обаче договор със САЩ за изграждането на системата за сигурност.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback