fallback

Как и защо Николай Ненчев се превърна в ябълка на раздора?

Румен Радев, Димитър Главчев и Илияна Йотова с позиции за посланика ни в Украйна

23.07.2024 | 14:01 Автор: Елеонора Танева

Президентът и служебното правителство влязоха в сблъсък по въпроса с посланика ни в Украйна. Според Румен Радев, кабинетът "Главчев" е назначил новия ни временен представител в Киев - Николай Ненчев, заобикаляйки Конституцията и загърбвайки липсата на професионални качества.

Новината, че Николай Ненчев ще бъде изпратен като временен посланик в Киев, бе съобщена първо извънинституционално - от Атлантическия клуб.

Упрек от президентството

"Искам да благодаря на министър Паси, че той информира българската общественост и българските институции за това назначение, защото ако той снощи не беше в едно предаване и не ни беше казал, ние нямаше да разберем. Очевидно желанието и идеята е било да бъдем поставени пред свършен факт", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вече разпространената новина получи и официалното си потвърждение от Димитър Главчев.

Още преди премиерът да потвърди решението, президентът Румен Радев атакува служебното правителство. Държавният глава написа, че последният редовен кабинет - "Денков-Габриел", настойчиво му предлагал да разпише указ именно за пращането на Ненчев в Киев.

"Категорично отказах, тъй като въпросният кандидат не притежава необходимите професионални качества и подготовка за този важен пост. Вместо да предложи кандидат за посланик на България в Украйна, Министерството на външните работи реши да назначи Николай Ненчев за нов "временно управляващ" посолството ни в страната. Това е необосновано понижаване на равнището на дипломатическо представителство и грубо заобикаляне на Конституцията и установения ред за определянето на ръководители на задграничните ни мисии", пише в позицията на Радев.

Служебния премиер Главчев не е съгласен с упреците

"Временно управляващите посланици нямат нужда от препотвърждаване и издаване на указ от президента. Тази практика се използва на много места в посолства, в които не може да се назначи извънреден и пълномощен посланик. От украинска страна поставят въпроса да има временно управляващ. За такъв, още веднъж ще кажа, не е необходимо подписване от президента. Спазена е процедурата. Обстоятелствата в Киев не са обичайните - война се води там. Няма толкова много желаещи да идат там за посланици", коментира служебният министър-председател. 

Вицепрезидентът Илияна Йотова смята, че изпращането на временен посланик изпразва от съдържание помощта, която страната ни оказва на Украйна.

"С такива действия показваме, че това е повече лозунг, отколкото реални действия. Говорим за необходимостта от дипломат с много опит и много сериозни възможности в това отношение. Очевидно президентът е преценил, че тази кандидатура не отговаря на тези изисквания", каза Йотова.

Николай Ненчев е бивш министър на отбраната. Той заемаше поста във втория кабинет на Бойко Борисов в периода между 2014 и 2017 г. Ненчев е сред изправялите се пред съда политици, но през 2021 г. е окончателно оправдан по дело за ремонт на изтребителите "МиГ". 

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback