fallback

Щети за милиони и символични помощи след бурята в Шипка

Социалните служби са отпуснали около 100 000 лв.

23.07.2024 | 13:53 Автор: Толя Стоянова

Месец след бедствието в Шипка, приключи описването на щетите от големите наводнения и градушки. Започна и отпускането на помощите на пострадалите.

Доброволци продължават да работят на терен, за да възстановят разрушените домове. Заради процедурни въпроси, по-дълъг ще бъде процесът единствено при сградите паметници на културата. 349 са подадените заявления за нанесени щети от поройните дъждове в Шипка.

"За констатираните щети се съставиха много протоколи, които в следващите дни бяха надлежно оформени, и всъщност след този процес започна кандидатстването от страна на засегнатите хора. А от страна на община Казанлък са подадени документи към междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет", каза зам.-кметът на община Казанлък Даниела Коева.

Социалните служби са отпуснали помощи в размер на близо 100 000 лв. на 117 от подадените над 300 молби - на трудноподвижни, болни, с решения на ТЕЛК и с ниски доходи. От дирекцията отговориха на критиките на местното население.

"Тези жилища, които са застраховани, ние няма как да подпомогнем. При изготвянето на анкетата търсим жилището да е единствено, да е основно, хората да са с настоящ адрес Шипка", обясни директорът на ДСП - Казанлък Даниела Русева.

В Шипка животът вече е по-спокоен. Местните са разчистили пътища и дворове, а административните сгради са ремонтирани.

"На всички общински институции на територията на град Шипка, с изключение на Чирпанлиевата къща и читалището, все още не са направени ремонти", отбеляза кметът на Шипка Василка Панайотова.

Точната сума на щетите ще се изчислява тепърва, като се очаква да достигне няколко милиона.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback