Димитър Главчев: Само болен мозък може да предизвика пожар

Служебният премиер заяви, че няма причина Калин Стоянов да бъде сменен

23.07.2024 | 13:41 Редактор: Искра Ангелова

Най-опустошителните пожари, които изпепелиха районите на селата Воден, Крайново и Странджа, и оставиха без покрив десетки семейства, са локализирани по всички фронтове.

Всички засегнати от пожарите ще получат компенсациите, предвидени по закон, увери служебният премиер Димитър Главчев.

"1578 лева за неотложни разходи и 2500 лева за обзавеждане. Пожарът във Воден е локализиран. Поздравления за доброволците, които се включиха в потушаването. Имаше и пожарникари от Турция и Испания. Още на първия ден бяхме там, искахме бързо да се справим и да се започне с компенсациите в кратък срок", каза служебният премиер.

Районът в резервата "Стенето" е непроходим

Според Главчев основен виновник за огнената стихия са климатичните промени, но той не изключи и човешката намеса.

"При съмнения за умишлени пожари извършителите ще бъдат установени. Те обаче много трудно се откриват, защото някои пламъци се предизвикват и случайно. Имам съмнения, че нарочно е предизвикан пожарът в резервата "Стенето", защото районът е непроходим. Местни говорят, че бракониери и животновъди са недоволни. Само болен мозък може да запали умишлено такава стихия", поясни Главчев.

Той призова да не се противопоставя необходимостта от подслон на пострадалите от пожарите и помощта за украинските бежанци.

"Те бягат от война. Различни собственици на хотели са им предоставили материалната си база. Приели сме да помагаме на бежанците и това се е случило по законов ред", коментира още той.

Нинова отправи призив за закон за доброволчеството

На този фон в профила си във Facebook бившият лидер на БСП Корнелия Нинова призова спешно да се приеме закон за доброволчеството.

"Онзи ден гледам едно момче - гуменките му се запалиха в гората от пожара, но то стои и помага. Няма държава, но има едни добри, самоотвержени хора, които искат да помагат, но те нямат уреден статут. И втори парламент този закон не се приема", написа тя.

По време на интервюто с Главчев този въпрос не бе повдигнат. Служебният премиер обаче отговори на въпрос за евентуална смяна на служебния вътрешен министър Калин Стоянов. Той заяви, че не вижда никакви основания за подобно действие.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR