Пожарът в Гърция настъпва към нашата граница с постоянно темпо (+ВИДЕО)

Българските власти следят посоката на вятъра, имат време да реагират

23.07.2024 | 13:29 Редактор: Елеонора Танева

Пожарът, който приближава България откъм Гърция, все още е на около километър от държавната ни граница. А след като стотици пожарникари, доброволци и горски служители се бориха повече от седмица с огнената стихия в страната, действащи пожари у нас - вече няма.

Тази сутрин в района на Петрово и Голешово пристигнаха сили на жандармерията, както и военнослужещи. Те ще се включат както в подготвителните дейности за реакция при пожар, така и с присъствие в населените места, за да осигурят спокойствие за населението. 

Пожарът продължава да се развива предимно низово, което дава време на българските власти да преценяват посоката на огъня и неговата сила.

"Пожарът бавно, но с постоянно темпо настъпва към нашата граница. Нашите сили са на място, с колегите от противопожарната служба. Ползваме дрон, за да наблюдаваме фронта на пожара", обясни директорът на ДГС Дупница Пламен Поюков.

"Положението от нашата страна е овладяно, няма опасност засега да стигне до наша територия, няма напрежение сред хората. Познават района и знаят на какво разстояние е пожарът от нашето село", каза кметът на Голешово Стоян Саботинов.

Снимка: БГНЕС