fallback

Димитър Главчев отговори на Румен Радев: Процедурата за Ненчев е спазена

Премиерът остана изненадан от реакцията на президента

23.07.2024 | 11:09 Автор: Искра Ангелова

Бившият министър на отбраната Николай Ненчев ще бъде назначен за временно управляващ на посолството ни в Украйна. Това предизвика остра реакция от страна на президента Румен Радев. Държавният глава обвини Министерството на външните работи, че не спазва Конституцията.

"Николай Ненчев е назначен за временно управляващ посолството ни в Киев. Временно управляващите посланици нямат нужда от препотвърждаване и издаване на указ от президента" - така служебният премиер Димитър Главчев отговори на острата реакция на президента.

Служебният премиер изненадан от реакцията на президента

"Така ли е казал президентът? Не ми се вярва да е така, тъй като Николай Ненчев е назначен за временно управляващ посолството в Киев. Тази практика се използва на много места в посолства, в които не може да бъде назначен извънреден и пълномощен посланик“, каза Главчев и припомни, че в Украйна от 2 години се води война.

Той подчерта, че процедурата е абсолютно спазена.

"Няма чак толкова много желаещи да отидат там за посланици. Вече ги разбирам защо. Но в случая няма абсолютно никакво нарушаване на каквито и да е правила", коментира Главчев и посочи, че продължават да обсъждат кандидатури, за да бъде назначен посланик и с указ на Радев.

На въпрос има ли напрежение между него и държавния глава, Главчев бе категоричен, че такова няма.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback