Румен Радев скастри МВнР заради Ненчев като посланик в Украйна

Държавният глава призова външното ни министерство да спазва Конституцията

23.07.2024 | 08:09 Редактор: Искра Ангелова
Президентът очаква нов кандидат за поста.

Съгласно Конституцията на Република България назначаването на посланици се извършва с президентски указ по предложение на Министерския съвет.

По време на правителството "Денков-Габриел" настойчиво ми бе предлагано да назнача за български посланик в Украйна Николай Ненчев. Категорично отказах, тъй като въпросният кандидат не притежава необходимите професионални качества и подготовка за този важен пост.

Вместо да предложи кандидат за посланик на България в Украйна, Министерството на външните работи реши да назначи Николай Ненчев за нов "временно управляващ" посолството ни в страната. Това е необосновано понижаване на равнището на дипломатическо представителство и грубо заобикаляне на Конституцията и установения ред за определянето на ръководители на задграничните ни мисии.

Призовавам Министерството на външните работи стриктно да спазва Конституцията и установените процедури по определяне на ръководителите на българските посолства в чужбина. Очаквам Министерският съвет да ми предложи кандидат за поста посланик в Украйна с доказани качества и професионална експертиза.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR