Ръст на сделките с имоти в София - какво се търси най-много?

На второ място е Пловдив

22.07.2024 | 22:25 Редактор: Искра Ангелова
 София са сключени 9641 сделки през второто тримесечие.

Сделките с имоти в страната нарастват с 24,2% от април до юни спрямо предходното тримесечие.

Най-много сделки с имоти има в София. Но и в други градове на страната пазарът на имоти е много активен. В службите по вписванията в 7 града са регистрирани по над 1000 сделки за едно тримесечие, показват данни на Агенцията по вписвания за периода април-юни. Това са София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе и Несебър.

Все повече се търсят селски къщи

В службите по вписванията в други 14 града сделките са между 500 и 1000 в рамките на три месеца. Това показва, че купувачите не са концентрирани само в най-големите населени места.

Тенденция на пазара от 2020 г., която продължава и сега, е търсенето на селски къщи. Търсят както готови къщи, които не се нуждаят от сериозен ремонт, така и по-евтини къщи с по-ниска цена, които се нуждаят от реновиране. Предимство имат къщите, до които има хубав път, близо до които има магазини, аптека, както и тези, близо до по-голям град. Нарасна интересът и към ваканционни имоти край морето или в планината. Службата по вписванията в Несебър е на пето място по брой на регистрираните сделки след София, Пловдив, Варна и Бургас. В Несебър вписаните продажби през първата половина на годината са 3681, информира "Труд".

Пловдив също бележи ръст

В София са сключени 9641 сделки през второто тримесечие, или 17,7% от всички регистрирани продажби на имоти за периода, показват данни на Агенцията по вписванията. На второ място е Пловдив с 4090 сделки и дял от 7,5% от всички сделки в страната. Ако добавим и Варна с 3953 продажби, или 7,3% от сделките, се оказва че над 32% от всички продажби на имоти са в трите най-големи града.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR