БСП и ИТН са готови за кабинет с третия мандат, от ДПС - отворени за разговори

"Възраждане" затвърди убеждението си, че правителство няма да има

22.07.2024 | 19:10 Редактор: Толя Стоянова

От БСП са готови да опитат да съставят кабинет с третия мандат, ако президентът го връчи на тях.

"Става дума за правителство, в което не участват политически лица, не участват политически лидери. Програма с ясни 5-6 приоритета, които трябва да реализира, и съответно с определен срок на действие", каза зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин.

Ако мандатът стигне до тях, социалистите искат партиите отново да седнат на масата за преговори.

"Очакваме президентът Радев да направи още един кръг консултации сега, преди връчването на третия мандат. Под какъв формат, той ще прецени", добави Вигенин.

От ДПС са готови на разговори

Лоялното на Ахмед Доган ДПС заяви готовност за разговор, ако има покана към групата им.

"Става въпрос за принципен разговор, в който да се търсят общи цели и приоритети за стабилизация, и развитие на страната в рамките на утвърдената евроатлантическа ориентация на България", посочи съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров.

Коментар от ДПС на Пеевски не дойде. Мнение от ГЕРБ също не се чу. "Има такъв народ" отново заявиха, че биха поели горещия картоф.

В чии ръце ще попадне третият мандат?

"Ние отдавна казахме, че която и партия да предпочете президентът за третия мандат, ако ни поканят, ще се отзовем. Ако ние получим третия мандат от президента, сме го заявили отдавна, ще поканим всички политически формации. Да седнат и да работят по програма и приоритети за излизане на държавата от кризата", категоричен е Станислав Балабанов от ИТН.

А "Възраждане" затвърди убеждението си, че правителство няма да има. Сега на ход отново е държавният глава, който трябва да насрочи дата и да избере измежду парламентарно представените партии.

Вижте повече в репортажа на Анелия Джамбазка.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)