Държавата помага на Иван Янъков, който загуби стадото и стопанството си при пожар

Земеделският министър обеща и нови животни

22.07.2024 | 18:40 Редактор: Толя Стоянова

45 000 лв. държавна помощ ще получи животновъдът от Харманли Иван Янъков, който изгуби животните и фермата си при пожарите. Допълнително ще му бъде осигурен дървен материал и бетон, за да построи наново унищожените постройки. Добрата новина дойде от земеделския министър Георги Тахов, който посети мястото на огненото бедствие.

"Каквото имах, всичко изгоря. Нищо нямам вече. С това си гледах семейството. Болно дете имам. С какво ще го лекувам - не знам", сподели животновъдът Иван.

Земеделският министър обеща и нови животни

Точно четири дни след бедствието, предизвикало сълзите в очите на Иван Янъков, ситуацията вече не изглежда толкова отчайващо безнадеждна. Държавата обеща помощ. Освен пари и материал за строеж, земеделският министър обеща и нови животни. С тях ще бъдат заменени изгорените при бедствието 200 овце на младия фермер.

"Колегите са тук, правят опис на щетите, ще направят констативните протоколи в рамките на днешния ден. Сряда-четвъртък специално заради твоя казус ще се събере Управителният съвет на Държавен фонд земеделие, който ще гласува индивидуална помощ", заяви министърът на земеделието и храните.

Тахов направи обход и в село Левка, където бяха опожарени пасища и оставиха без храна стотици животни. За фермерите в населеното място също е предвидена помощ.

Вижте повече в репортажа.