fallback

Главчев: Разходите за отбрана ще надхвърлят минималните 2% от БВП

По думите на служебния премиер Русия остава основна заплаха пред Алианса

22.07.2024 | 17:10 Автор: Искра Ангелова

Разходите за отбрана на България през тази година ще надхвърлят минималните 2% от брутния вътрешен продукт. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев пред участниците в конференцията "75 години НАТО", организирана от Атлантическия клуб в България.

"България последователно полага усилие и изпълнява своите ангажименти за укрепване на възпиращия и отбранителен потенциал на източния фланг. Работим за модернизирането на българските въоръжени сили и прогресивно увеличаване на разходите за отбрана, като тази година ще постигнем и надвишим поставената заложената цел от 2% от БВП - ще постигнем 2,18% от брутния вътрешен продукт на страната", допълни той.

Служебният премиер посочи, че на срещата на НАТО във Вашингтон е потвърдено, че страната ни е интегрална част от евроатлантическото семейство.

Главчев добави, че по време на форума е отбелязано, че Русия остава основна заплаха пред Алианса, което налага изработване на нов подход за сдържане, който изисква и подкрепа за нашите възпиращи и отбранителни способности, и устойчивост за противодействие на руските хибридни и кибердействия, особено на източния фланг и в Черноморския регион.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback