Калин Стоянов: Бушуващият пожар в Гърция е на 1 км от границата ни

Фургоните, пригодени за живеене, пристигат поетапно от цялата страна

22.07.2024 | 16:34 Редактор: Искра Ангелова
Ще бъде сформиран щаб.

Пожарът на територията на селата Воден, Крайново и Странджа е овладян и локализиран. За недопускане на възпламеняване на място денонощно ще има екипи със служители на ГДПБЗН, горските стопанства и гранични полицаи. Добрата новина съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Междувременно тече процесът и по осигуряване на временен подслон на хората във Воден, загубили къщите си. Фургоните, пригодени за живеене, пристигат поетапно от цялата страна, като към момента се работи по заравняване на терени, съгласуване с ВиК и електроразпределителното дружество, както и обзавеждане с хладилници, телевизори, печки и други уреди.

Пожарът на българо-гръцката граница, бушуващ от няколко дни, вече е на около 1 км от България, като фронтът му е около 15 км.

"Огънят се развива в силно пресечена местност, колегите от гръцка страна работят само с летателни машини", обясни министър Стоянов. След като се запозна с последното развитие на ситуацията при облитане с хеликоптер на ГД "Гранична полиция", той информира че е направена необходимата подготовка от наша страна: "Част от силите и средствата, които се бориха със стихията в Ямболско, включително чешките хеликоптери и испанските самолети, ще бъдат предислоцирани в района на границата. Успоредно с това служители от Държавните горски стопанства в Сандански и Петрич са изградили сериозни просеки, с които разчитаме да предотвратим прехвърлянето на огъня".

В 17 часа днес министър Стоянов свиква в МВР сформирания щаб за изпълнение на дейностите от Националния план за защита при бедствия.

Снимка: БГНЕС