Учители от Мъглиж изработиха 120-килограмов макет на Паметника на свободата

Висок е 3 метра

23.07.2024 | 18:58 Редактор: Вяра Димова

Двама учители от Мъглиж изработиха макет на Паметника на свободата. За да носи духа на истинския монумент, в него е вграден и камък от връх Шипка. Инициативата цели да държи патриотичния ни дух буден не само на националните ни празници. 

Идеята за макета на монумента се ражда от учениците на училището в Тулово, като това става в час по математика.

"Повече от два месеца мислехме как точно да го направим - да може да се сглобява, да се маха при нужда. Седем дни не спахме, за да го сътворим", каза учителят в ОУ "Хр. Смирненски", с. Тулово - Руска Назърова.

Паметникът е в мащаб едно към десет и е висок 3 метра. Тежи 120 кг и съдържа 1500 елемента, подредени на ръка и изрисувани с 6 слоя цветове.

"Отзад е направен с профили, върху тях ламарина, стиропор, фибран, след това няколко слоя боя. Всеки камък се рисува отделно", обясни учителят Младен Чернаков.

Инициативата е подкрепена от община Мъглиж.

"Идеята ми хареса. Община Мъглиж е община с богато историческо и културно наследство", посочи кметът на община Мъглиж Душо Гавазов.

Репликата на паметника е разположена в центъра на подбалканския град, за да напомня на жителите и гостите му за героите, паднали за свободата на България. 

Вижте повече в репортажа.