Помните ли полицаите Атанас Градев и Йордан Илиев, убити от удар на автобус с мигранти

Граничните полицаи не искат да ги изкарат виновни за смъртта на униформените в Бургас

22.07.2024 | 13:47 Редактор: Беатрис Младжова

В Бургас продължава делото за загиналите полицаи, които бяха прегазени от автобус с мигранти на кръстовище в центъра на града. Днес бяха разпитани граничните полицаи, преследвали автобуса-убиец от село Крушевец до Бургас.

Фаталната катастрофа стана преди две години, рано сутринта на 25 август. В 4:30 сутринта граничните полицаи подават стоп палка на бял автобус в село Крушевец. Той обаче не спира и започва преследване. 

Това разказа в съдебната зала граничният полицай Пламен Томов. По думите му автобусът се е движил с висока скорост, а на пътя в село Маринка буквално е прелетял през ограничителите на скоростта  и не са успели да го спрат. 

"Искат да ни изкарат виновни. Нашата работа ние сме си я свършили както трябва. Каквото е трябвало сме го направили. Откъде да знаем какво има в автобуса? Нямахме никаква информация", заяви граничният полицай Коста Димитров.

Преследването продължава от друг екип гранични полицаи, но опитите да бъде спрян автобусът остават безуспешни. Така се стига до фаталния сблъсък с патрулната кола в центъра на Бургас, която се опитва да направи блокада на пътя. Там на място загиват полицаите Атанас Градев и Йордан Илиев.

"Това, което видяхме, е сблъсъка на патрулен автомобил с автобуса и се опитвахме да ги спасим максимално бързо", каза командирът на екип към противопожарна служба Даниел Зафиров.

Подсъдимият Омар Аднан се извини в залата на родителите на загиналите полицаи, каза, че съжалява и че не е причинил смъртта им умишлено. От старта на делото досега е разпитан само един мигрант от автобуса. Останалите са в неизвестност.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.