fallback

Силният вятър приближа към границата ни големия пожар в Гърция

Министър Калин Стоянов ще направи обход с хеликоптер над мястото

22.07.2024 | 13:30 Автор: Вяра Димова

Пореден ден на битка с огнената стихия в страната. Усилията на пожарникарите, армията и доброволците са концентрирани в двете най-критични точки - край Воден и край границата ни с Гърция. Овладени са четири от пет фронта на пожара край тежко пострадалото село в Ямболско.

На границата ни екипи на пожарните служби от Петрич и Сандански, както и служители от няколко горски стопанства трети ден полагат усилия, за да не допуснат разпространението на пожара в планината Славянка на българска територия.

В късните часове снощи от близките села Катунци и Петрово са се виждали пламъци в планината. Огънят обаче така и не е преминал границата и към момента продължава да гори единствено на гръцка територия.

"Нашите колеги са на терен, продължават подготвителните действия, които да предотвратят навлизането в наша територия. Спокойна е ситуацията", съобщи директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Валентин Чамбов.

"Вчера направихме около 2 км ивица, оставили сме дежурна противопожарна кола на ЮЗДП от ГС Петрич. Те ще контролират ситуацията и ще патрулират", добави директорът на ДГС Катунци Пламен Поюков.

Фронтът на пожара се разширява, но благодарение на самолети и хеликоптери, които изливат вода, огънят не върви напред към границата. Тревога обаче буди продължаващият ежедневен вятър, който ако се усили, е възможно бързо да прехвърли пожара в България.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов ще направи обход с хеликоптер на ГД "Гранична полиция" над границата между България и Гърция. На място дежурят пожарникари от Сандански и Гоце Делчев и служители на горските стопанства, те са разположени по билото на планината, съобщиха от МВР.

"В резерв имаме голям брой служители", подчерта още инж. Чамбов. Участъците, в които пожарът е върхов, засега са по-далеч от България.

"В различни краища е на различно разстояние, най-близо е там, където са земеделските територии, там е най-близо до българската граница. Там е низов, в земеделски територии, пасища и ниви", уточни директорът на Югозападното държавно предприятие.

Тази сутрин в района на Катунци се изсипа силен дъжд. Облакът обаче отмина района на пожара и там растителността продължава да бъде много суха и да гори.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback