fallback

1,4 млрд. лв. за земеделците

Парите ще бъдат осигурени от национално и от европейско финансиране

20.01.2015 | 16:46 Автор: Борислав Петров

За да могат да кандидатстват за финансиране, земеделските производители трябва да докажат, че земята, която обработват е тяхна собственост. Товя обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на специална пресконференция.

Чрез новата мярка земеделското министерство се надява да пресече корупционната практика да се декларират "уж" обработваеми земи, което носи на фермерите повече пари. Документът за собственост или рента трябва да се извади най-късно през февруари месец и да се регистрира в  Министерството на земеделието и храните.

Тази година за директни плащания ще могат да кандидатстват само производители с над половин хектар земя.

През 2015 г  всички земеделски стопани ще могат да получат по-висока субсидия за първите 300 декара от земята си. За целта е предвиден бюджет от 109 милиона лева. Допълнително поощрение ще има за младите фермери, тези до 40 годишна възраст, които ще получат и 25% допълнителна добавка върху плащането.

До 2020 г.  ще се подпомагат допълнително приоритетни за страната ни сектори като животновъдство и отглеждане на плодове и зеленчуци. За тях през тази година ще се насочат 232 млн. лв.

Вижте подробностите в ерпортажа на Борислав Петров:

 

fallback
Още от България
fallback