fallback

Президентът Румен Радев връчва втория мандат за кабинет на ПП-ДБ

Коалицията обяви, че ще го върне неизпълнен

22.07.2024 | 07:54 Автор: Вяра Димова

Президентът Румен Радев връчва втория проучвателен мандат за кабинет на "Продължаваме промяната - Демократична България". От коалицията вече обявиха, че ще го върнат веднага неизпълнен.

Месец и половина след предсрочните парламентарни избори, шансовете 50-ият парламент да намери формула за редовно правителство клонят към нула. След като ГЕРБ-СДС не събраха подкрепа за кабинет на малцинството с първия мандат, днес ще бъде изчерпана и втората възможност, предвидена в Конституцията.

В 11 ч. президентът Радев връчва втората папка за кабинет на кандидат за премиер, посочен от "Продължаваме промяната - Демократична България". След разцеплението в ДПС те станаха втората по численост парламентарна група. Преди седмица от коалицията поискаха президентът да забави с три месеца връчването на втория мандат, за да осигурят подкрепа за антикорупционно законодателство. С приемането му обвързаха и получаването на мандата.

От "Продължаваме промяната - Демократична България" разговаряха с ГЕРБ, "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", но не получиха подкрепа за правителство с втория мандат.

Днес преди обед коалицията ще обяви решението си официално и пред президента, информира БНР.

След неуспеха и на втория опит за съставяне на правителство Конституцията предвижда още една възможност. До следващия понеделник - 29 юли, или седем дни след връщането на втората папка Радев трябва да възложи по свой избор третия мандат за съставяне на кабинет на една от останалите четири парламентарни групи – "Възраждане", ДПС, БСП или "Има такъв народ".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback