ПП-ДБ ще върне мандата неизпълнен - ще бъде ли успешен третият опит?

Нагласите са, че отиваме към нови избори

21.07.2024 | 18:56 Редактор: Искра Ангелова

В понеделник президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство. Той ще бъде даден на кандидата за министър-председател на втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание - тази на "Продължаваме промяната - Демократична България".

Резултатите от предсрочните избори за Народно събрание през юни наредиха на второ място по брой получени гласове "Движението за права и свободи". След опита за гласуване на правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС обаче, парламентарната група на "Движението" се раздели на две - тези, които подкрепят Делян Пеевски, който настояваше кабинетът да бъде подкрепен, и тези, които последваха препоръката на почетния председател Ахмед Доган да гласуват "против".

Напрежението в ДПС

Така в парламентарната група на ДПС от първоначалните 47 депутати останаха само 22, което я постави на 4-о място. Втора по големина изненадващо и за тях самите се оказа коалицията ПП-ДБ. Те поискаха отсрочка при връчването на мандата в търсене на подкрепа за пакет със законодателни мерки за борба с корупцията, след което да предложат кабинет.

Идеята им обаче не срещна подкрепа, затова те призоваха президентът да връчи мандата и обявиха, че ще го върнат неизпълнен.

Какви са опциите пред Радев?

Единствената възможност за съставяне на правителство остава в третия мандат, като президентът ще реши на кого да го връчи измежду "Възраждане", ДПС, БСП и "Има такъв народ". Нагласите обаче са, че по-скоро няма да се стигне до консенсус и страната ни ще тръгне към следващите предсрочни парламентарни избори.

Вижте повече във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR