fallback

Кабинетът "Главчев" осигури 4 пъти по-силен сигнал и 15 контейнера за хората във Воден

В селото пристигна и министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков

21.07.2024 | 16:28 Автор: Искра Ангелова

Последни настройки на мобилната клетка текат в село Воден, до часове сигналът ще бъде усилен четири пъти, заяви премиерът Димитър Главчев, който за втори път е в един от най-засегнатите от пожари райони на страната. Във Воден пристигна и министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков във връзка с комуникационното обезпечаване на селото.

Снощи е инсталирана техниката на трите оператора, проведени са тестове - идеята е да бъде покрит целият терен, където бушува пожар, за да има комуникация с всички екипи, които работя, заяви министър Гвоздейков. Той уточни, че имa разрешение от "Гранична полиция" клетката да е постоянно действаща. Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов пое ангажимент да провери дали в миналото е отравяно искане за поставяне на клетка за обезпечаване на комуникацията и ако е отправяно подобно искане – защо не е удовлетворено.

Контейнерите пристигат от цялата страна

От днес поетапно започва доставката на 15 контейнера, които са пригодни за живеене - с 2 стаи, санитарни възли и електричество. Премиерът Главчев и вътрешният министър Калин Стоянов проследиха поставянето на първия контейнер, който бе разпределен за семейство с 10 годишно момиченце и възрастните родители на майката. Контейнерът веднага беше електрифициран, както и вързан към ВиК мрежата.

Контейнерите са на пожарната и пристигат от цялата страна. Министър Стоянов обясни, че не е било възможно контейнерите да бъдат доставени по-рано, преди да е овладян пожарът. Министърът уточни още, че контейнери от центровете за бежанци няма как да бъдат използвани, защото те са трайно закрепени на местата, където са разположени. Хората ще получат това, от което имат нужда, категоричен беше още вътрешният министър.

Битката с огъня продължава

Попитан от медиите дали се прави политика на гърба на тази трагедия премиерът Главчев отбеляза: "Много ще е жалко, ако се прави". Според министър-председателя всички институции би следвало да действа заедно, за да се решават проблемите максимално бързо.

Битката с огнената стихия продължава шесто денонощие. Днес работа на терен ще започнат и два противопожарни самолета от Испания. Селата са обезопасени и се работи по няколко направления.

Перфектната работа на българските пожарникари беше отбелязана от министър-председателя Димитър Главчев. Премиерът благодари специално и на екипите от турска страна, които само за часове се отзоваха на молбата за съдействие. Главчев благодари също на доброволците, които в координация с МВР продължават да са на терен.

Снимка: Министерски съвет

fallback
Още от България
fallback