fallback

Пожар в Гърция е само на 600 метра от границата с България

Опитите на гръцките власти да овладеят стихията остават безрезултатни

21.07.2024 | 13:34 Автор: Деси Николова

Вече само на 600 метра от границата с България е пожарът, който пламна вчера в Гърция. Българските власти реагираха и цяла сутрин горски служители опитват да направят просека, която да спре огъня, ако той достигне браздата. В същото време опитите на гръцките власти да овладеят стихията остават безрезултатни. Огънят вече е съвсем близо до браздата.

"За момента ситуацията си остава доста рискова, тъй като всички виждаме, че въпреки усилията на колегите от гръцката страна, пожарът все още не овладян напълно. Въпреки че в момента имаме информация, че той е низов, нашите хора, които гасят в зоната, в която има само треви и храсти, казват, че пожара е на около 600 метра от нашата територия, смятат, че гърците може би ще могат да се справят да могат да го овладеят, каза директорът на ДГС-Катунци Пламен Поюков.

Цяла сутрин с верижен багер се осигуряваше чиста зона, в която огънят да се спре, ако стигне границата.

"Правим превантивни мерки в борбата с гръцкия пожар, който настъпва в България, ползваме техника на фирма, която работи в близост – багер почиства браздата между България и Гърция – тежка техника, около 30-тонен багер. В момента правим колкото се може по-дълга отсечка, за да имаме фронт, в утрешния ден ако се наложи да дойде пожарна или другото – ако вече наближи прекалено много, ще запали насрещен пожар, за да може да го пригасим", коментира началникът на горския участък в с. Голешево Стойко Валянов.

Горските служители се опасяват, че ако огънят влезе в България, ситуация може да стане много трудна за овладяване.

Най-близо е Голешево, то се намира на пряка дистанция около километър, лошото е че се намираме в иглолистни насаждения, което смолата, която съдържат, гори много бързо и става проблем", разясни Валянов.

От гръцка страна и тази сутрин опитваха да овладеят пожара чрез хеликоптер. С наземна сила не се работи, заради пресечения терен.

Вижте повече в репортажа.

fallback
Още от България
fallback