Испания също ще окаже помощ на България в борбата с пожарите

Досега е пристигнала помощ от Чехия и Турция

21.07.2024 | 11:03 Редактор: Деси Николова
Испания също ще окаже помощ на България в борбата с пожарите

Два самолета със съответните екипажи и наземен персонал от Испания днес ще окажат помощ за локализирането и погасяването на пожарите на територията на страната, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Модулът за гасене на горски пожари от Испания пристигна вчера като част от помощта по линия на Механизма за гражданска защита на Съюза. Той бе посрещнат на летище Пловдив, след което се състоя задължителният брифинг за запознаване на екипа с обстановката. Помощ за справяне с пожарите в България досега е пристигнала от Чехия, както и от Турция.

Общо 58 военнослужещи със специализирана техника и два хеликоптера, участват в гасенето на пожара край Воден, област Ямбол, информира БТА.

Под ръководството на командира на механизирания батальон подполковник Иван Иванов 41 военнослужещи с осем единици техника от 42-ри механизиран батальон и 20-и самоходен артилерийски дивизион на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, се борят да овладеят пожара в района на село Воден.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR