БНБ прогнозира увеличение на минималната работна заплата

С близо 20% очакваме да се повиши

20.07.2024 | 17:26 Редактор: Деси Николова
БНБ прогнозира увеличение на минималната работна заплата

Българската народна банка (БНБ) прогнозира, че коефициентът на безработица ще спадне до 3.6% до 2026 г. Растежът на производителността на труда ще достигне 2.9%, докато компенсацията на работниците ще се повиши.

Безработица и заетост

През 2024 г. заетостта в страната се очаква да се повиши с 0.5%, което е в съответствие с повишаването на икономическата активност през този период. Въпреки прогнозирания растеж на реалния БВП през останалата част от прогнозния период, се очаква броят на заетите лица да нарасне слабо – с 0.1% през 2025 г., и да се запази на сходно ниво през 2026 г. в резултат на протичащите неблагоприятни демографски процеси в страната. Същевременно коефициентът на безработица ще продължи постепенно да се понижава от 4.4% през 2024 г. до 3.6% през 2026 г., което ще отразява както повишаването на икономическата активност, така и намаляването на населението в трудоспособна възраст.

Минимална работна заплата

БНБ прогнозира растежът на реалната производителност на труда да достигне 1.5% през 2024 г., след което да се повиши до 3.2% през 2025 г. и 2.9% през 2026 г. в съответствие с по-силния темп на нарастване на БВП при все по-ограничено предлагане на труд в страната. Въпреки забавянето на инфлацията при потребителските цени, растежът на компенсацията на един нает в номинално изражение се очаква да остане висок и да възлезе на 10.2% през 2024 г. Факторите, които ще подкрепят нарастването на заплатите през този период, включват повишението на икономическата активност, увеличението на минималната работна заплата с 19.6% от началото на годината, нарастването на възнагражденията в публичния сектор и продължаващата тенденция към увеличаване на дела на фирмите, отчитащи недостига на работна ръка като фактор, ограничаващ тяхната дейност.

В резултат на затегнатите условия на пазара на труда и нарастващия недостиг на работна ръка очакваме темпът на растеж на компенсацията на един нает да остане по-висок спрямо прогнозираното повишение на производителността на труда и потребителските цени и да възлезе на около 7.5% през 2025 г. и 2026 г. Това развитие ще подкрепя растежа на реалния разполагаем доход на домакинствата и съответно на частното потребление през целия прогнозен период. Същевременно по-високите заплати ще доведат и до повишение на разходите за труд на единица продукция. Според прогнозата растежът на номиналните разходи за труд на единица продукция през 2024 г. ще възлезе на 8.5%. През 2025 г. този растеж се очаква да се забави до 4.2%, а през 2026 г. да възлезе на 4.4%, като тази динамика е в съответствие с очакванията за изменението на компенсацията на един нает.

Снимка: Pixabay