Българският патриарх Даниил отправи молба към Бог за дъжд

Негово Светейшество се помоли и за спирането на пожарите в страната

20.07.2024 | 16:48 Редактор: Деси Николова

Негово Светейшество Българският патриарх Даниил се помоли Бог да изпрати дъжд и да спре пожарите, опустошаващи страната. Предстоятелят на БПЦ възглави тържествената света Литургия за празника на свети пророк Илия в Дървенишкия манастир, който днес чества и своя съборен храмов празник. Това съобщиха от Светия Синод на Българската православна църква.

Заедно с Негово Светейшество съслужиха Браницкият епископ Пахомий, викарий на Софийския митрополит, архим. Йоан, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Флавиан, столични свещеници и протодякон Иван Петков. В края на утринното богослужение Негово Светейшество патриарх Даниил пострига за четци, певци и свещоносци на Българската църква Георги Господинов и Емил Коджиа. По време на богослужението бяха прочетени специални прошения за измолване на Божията милост и изпращане на дъжд, както и за спирането на пожарите в страната.

"Сега с гореща молба от дълбочината на сърцето си викаме и към тебе прибягваме, свети пророче Илие. Послушай нас и побързай да ни помогнеш. Ние скърбим понеже из много краища по нашата земя хората страдат, всички се измъчват от бездъждие и опустошаващи пожари, а глад и мор може да последват след тях. Ние се ужасяваме от гибелта и като изповядваме нашите грехове пред Господа със смирени сърца те молим: славни пророче Илие, закриляй ни пред Господа и помоли да ни даде прошка на нашите прегрешения. И да излее върху нас Своята неоскъдна милост. Обърни внимание към нас както в онова време – помоли се Господу да изпрати от небето дъжд, който да напои жадната земя, да угаси пожарите и да ороси земята до ситост", прочете Негово Светейшество патриарх Даниил.

В словото си той изтъкна подвижническия живот на светия пророк, който винаги трябва да бъде наш пример в живота ни. Той каза още, че когато виждаме природните катаклизми и промени – бедствия и аномалии, то трябва да се замислим за духовния ни живот и да обърнем поглед върху своето покаяние.

Снимка: Светия Синод на Българската православна църква