fallback

Димитър Главчев: Няма ненастанени във фургони жители на Воден

В района на Беклемето все още бушуват пожари

20.07.2024 | 15:03 Автор: Деси Николова

Ситуацията е много сложна, резерват "Стенето" е много труднодостъпен, а има няколко огнища. Има нужда от специалисти с алпийска подготовка. Има доброволци, които са подготвени, има и пожарникари с такава подготовка. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев, който заедно с вътрешния министър Калин Стоянов, отидоха в района на Беклемето, където бушуват пожари.

"С министъра на вътрешните работи имаме навика да ходим там, където пожарите са активни. Трябва да решаваме проблемите. Това ни е работата. Първи сме по тези места, хубаво е, че увличаме и други", каза още той.

По думите му местността е много труднодостъпна, като до самото огнище няма път. Главчев заяви, че хеликоптерите, които са гасели пожарите край Воден, се използват днес над района. 

Фургоните във Воден

Той коментира и ситуацията във Воден и появилата се информация, че хора са останали ненастанени във фургони.

"Не е имало такива заявки въобще. В Агенцията за социално подпомагане няма такива заявления. Кметът на Карлово каза, че ако има необходимост, такива ще бъдат предоставени", каза Главчев.

Липсва ли техника?

Попитан дали наличната техника и човешки ресурс е достатъчен, Калин Стоянов каза, че местността е изключително недостъпна.

"Каквато и техника да имаме, с колкото и хора да разполагаме, е невъзможно да се доближим до мястото на огнищата. Днес ще се работи предимно с двата хеликоптера, които успяват да свалят огъня ниско долу. Оттам алпинисти от пожарна безопасност и доброволци ще направят опит максимално да доближат местата, от където могат да гасят", коментира Стоянов, цитиран от "Фокус".

По думите на министъра на вътрешните работи огънят гори на територия от 1000 декара. Той каза, че към момента няма данни пожарът да е умишлено причинен.

Снимка: МВР

fallback
Още от България
fallback