Как омбудсманът на Стара Загора стигна до заключените деца?

На семейството е предоставена финансова подкрепа

20.07.2024 | 14:10 Редактор: Беатрис Младжова

Брат и сестра са били държани под ключ в жилището си цели четири години. Случаят е от Стара Загора. Към момента лицата са изведени и не са в риск. Преди година омбудсманът на Стара Загора получава сигнал от близки и роднини на семейството, че брат и сестра са поставени в огромен риск.

"Не ходят на училище и стоят в пълна изолация от външния свят само с майка си. Тръгнах в едно издирване", коментира омбудсманът на Стара Загора Иванка Сотирова.

Децата излизали навън само през нощта

Оказва се, че майката е отключила психично заболяване. И за да запази децата си, ги заключва и пуска навън само през нощта. Общественият посредник започва издирване съвместно с прокуратурата и социалните служби. При посещение на адреса - съседите са категорични, че в апартамента не живее никой.

"Все пак в това жилище има периодично дрехи, които се появяват на терасата, пердетата се движат и с едно наложено бдение в рамките на няколко часа се установи, че живеят хора там. Със съответно прокурорско разрешение се влиза в апартамента и бяха изведени майката с двете деца. Трябваше да бъдат прегледани от психиатър", допълни тя. 

Осигурена е социална подкрепа и грижа за децата

"От 13 февруари детето е с предприета мярка за закрила и е настанено при своята баба по майчина линия. Детето е насочено към ползване на социални услуги за психологично консултиране. На семейството е предоставена финансова подкрепа", заяви директорът на Регионалната дирекция за социално подпомагане в Стара Загора Петя Чакърова.

Братът и сестрата имат добър изказ, като в момента са на индивидуална програма на обучение, за да могат от следващата учебна година да влязат обратно в клас. Майка им е настанена в психиатрия.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.