fallback

Българските евродепутати разделени за преизбирането на Урсула фон дер Лайен

За нея гласуваха 401 депутати от общо 720

20.07.2024 | 13:45 Автор: Беатрис Младжова

Българските евродепутати се разделиха в позицията си след избора на Урсула Фон дер Лайен. Тя беше преизбрана като председател на Европейската комисия. За нея гласуваха 401 депутати от общо 720.

"Добрият председател за нас е този, който ще подходи практично и ще се основава не на идеология, а на нуждата от това, което трябва да се направи", каза депутатът от "Европейски консерватори и реформисти" и ИТН Ивайло Вълчев.

"И ние сме имали критики по отношение на Зелената сделка, особено по отношение на някои бавни промени, които се случват или адаптират спрямо глобалните предизвикателства около нас. С цялата критика, която имаме, смятаме, че тя трябва да продължи да продължи да бъде председател с новите комисари, които бъдат предложени от страните членки", заяви депутатът от "Европейска народна партия" и ГЕРБ Андрей Ковачев.

"Ако днес си говорим, че Европейският парламент е минал вдясно, че европейските граждани не са доволни, една от причините е работата на Урсула фон дер Лайен и да дадем още 5 години от същото смятам, че ще бъде голяма грешка", посочи депутатът от "Партия на европейските социалисти" и БСП Кристиан Вигенин.

"Един провал на вота за председател на Европейската комисия би хвърлил ЕС в доста сериозна криза, от което той няма нужда от момента. Има критики, ще има и искания към работата на цялата ЕК и контрол по време на мандата, но към настоящия момент трябва да бъде подкрепена", коментира депутатът от "Обнови Европа" и Продължаваме Промяната-Демократична България Никола Минчев.

Цялото интервю с българските евродепутати на Милена Милотинова може да гледате в предаването "Брюксел 1" в 17:30 в ефира на Bulgaria ON AIR.

fallback
Още от България
fallback